کیســــــه صفرا

عمل کیسه صفرا

عمل کیسه صفرا یک جراحی بای برداشتن کیسه صفرا است. علت این عمل اغلب به دلیل وجود سنگ در کیسه صفرا و یا التهاب‌های مزمن است. کیسه صفرا عضوی کوچک در زیر کبد است که نقش مهمی در هضم چربی‌ها دارد. وقتی این عضو کوچک اما مهم دچار مشکل شود، نیاز به عمل سنگ کیسه صفرا ضروری خواهد بود. جراحی کیسه صفرا به روش‌های مختلفی مانند لاپاراسکوپی یا عمل با لیزر انجام می‌شود. تشخیص به موقع و مراجعه به دکتر متخصص جراحی کیسه صفرا است.

درخواست مشاوره

Request a Consultation

با پر کردن فرم زیر، مشاوره‌ای تخصصی با دکتر محمد ایرانمنش دریافت کنید. اطلاعات شما به‌صورت کاملاً محرمانه بررسی خواهد شد و مشاوران ما در اسرع وقت با شما تماس خواهند گرفت.

سوالات متداول

Frequently Asked Questions

آیا زندگی بدون کیسه صفرا ممکن است؟

بله. بدن بدون کیسه صفرا نیز می‌تواند به زندگی خود ادامه دهد. در نبود کیسه صفرا، کبد به طور مستیم صفرا را به روده ترشح می‌کند. این موضوع ممکن است باعث شود در ماه‌های اول پس از عمل کیسه صفرا هضم چربی‌ها کمی با مشکل مواجه شود اما وضعیت سیستم گوارش بسیاری از افراد بعد از ۳ الی ۶ ماه از عمل کیسه صفرا به زندگی عادی خود برمی‌گردند.

برای تشخیص وضعیت کیسه صفرا باید به دکتر متخصص جراحی کیسه صفرا مراجعه کنید. متخصصین جراحی عمومی یا متخصص گوارش می‌توانند در این زمینه کمک کننده باشند. در موارد پیچیده نیاز به پزشکی دارید که در زمینه جراحی لاپاراسکوپی کیسه صفرا تخصص داشته باشد پس در تحقیقات خود به این موضوع دقت کنید.

در صورتی که پس از عمل جراحی منجر به برداشتن کیسه صفرا شود، عود کردن سنگ کیسه صفرا ممکن نیست. در غیر اینصورت ممکن است بعد از طی کردن روش‌های درمانی سنگ کیسه صفرا مجدد عود کند.

در روش لاپاراسکوپی کیسه صفرا دوران نقاهت ۱ الی ۲ هفته است. این مدت برای جراحی باز کیسه صفرا به شرط استراحت کامل در ۲ هفته اول، بین ۴ تا ۶ هفته خواهد بود.

در هفته‌های اول بعد از عمل برداشتن کیسه صفرا، غذاهای کم چرب استفاده کنید. چربی مواد غذایی باید به مرور افزایش یابد. از مصرف غذاهای سرخ کرده، لبنیات پرچرب و کافئین پرهیز کنید. بعد از ۲ از عمل کیسه صفرا می‌توانید تغذیه عادی را از سر بگیرید.

چرا عمل کیسه صفرا؟

Why Gallbladder surgery

کیسه صفر با ذخیره و ترشح صفرا به هضم چربی‌ها کمک می‌کند. وقتی عملکرد این عضو مهم مختل شود سلامت دستگاه گوارش نیز با اختلال مواجه می‌شود. وجود سنگ در کیسه صفرا و یا التهاب و انسداد در مجراهای آن اهمیت عمل کیسه صفرا را دو چندان می‌کند.

وجود سنگ‌های صفراوی دردناک

تشکیل سنگ در کیسه صفرا باعث درد شدید، تهوع و ناراحتی‌های گوارشی می‌شود و معمولاً نیاز به جراحی دارد.

التهاب حاد کیسه صفرا (کوله‌سیستیت)

زمانی‌که کیسه صفرا عفونت یا التهاب شدید پیدا کند، جراحی بهترین راه جلوگیری از عوارض جدی‌تر است.

انسداد مجرای صفراوی

اگر سنگ‌ها مسیر صفرا را ببندند، ممکن است باعث زردی پوست، عفونت یا آسیب کبدی شوند که نیاز به جراحی دارد.

پیشگیری از تکرار دردهای مزمن گوارشی

در برخی بیماران دردهای گاه‌به‌گاه ناشی از عملکرد بد کیسه صفرا فقط با برداشتن آن کاملاً برطرف می‌شود.

1200+

اسلیو معده

1000+

بای پس معده

800+

اسلیو پلاس

کیسه صفرا چیست و چه وظایفی دارد؟

What is Gallbladder surgery

به زبان ساده کیسه صفرا عضوی گلابی شکل است و زیر کبد قرار دارد. این کیسه، صفرا را ذخیره می‌کند که مایعی گوارشی برای تجزیه چربیها است. اگر این عضو دچار اختلال شود سوء هاضمه و سنگ کیسه صفرا مطرح می‌شود.

چه زمانی عمل جراحی کیسه صفرا ضروری است؟

اگر به دلیل اختلال در کیسه صفرا کیفیت زندگی فرد کاهش پیدا کند، جراحی کیسه صفرا ضروری است. به علاوه جراحی کیسه صفرا در شرایط نیز ضروری است:

🔹بروز سنگ کیسه صفرا
🔹درد‌های مکرر و شدید یا کولیک صفراوی
🔹التهاب لوزالمعده
🔹عفونت شدید یا آبسه کیسه صفرا
🔹التهاب حاد یا مزمن
🔹انسداد مجرای صفراوی
🔹بروز علائم مانند درد شدید در سمت راست شکم
🔹بروز تهوع و زردی یا یرقان
سو‌ء هاضمه

مراجعه به موقع به دکتر متخصص کیسه صفراد در درمان موثر این عارضه بسیار تاثیرگذار خواهد بود.

مراحل انجام عمل جراحی کیسه صفرا

Stages of Surgery Gallbladder surgery

آماده‌سازی بیمار و بی‌هوشی عمومی

پیش از عمل، بیمار باید ناشتا باشد. سپس در اتاق عمل تحت بی‌هوشی کامل قرار می‌گیرد تا در طول جراحی هیچ دردی احساس نکند.

ایجاد برش‌های کوچک روی شکم

جراح ۳ تا ۴ برش کوچک در نواحی مشخص شکم ایجاد می‌کند تا از طریق آن‌ها ابزارهای جراحی و دوربین لاپاراسکوپ وارد بدن شوند.

جدا کردن کیسه صفرا از کبد

با استفاده از ابزار مخصوص، جراح کیسه صفرا را به‌دقت از مجرای صفراوی و دیواره کبد جدا کرده و خون‌ریزی احتمالی را کنترل می‌کند.

خارج کردن کیسه صفرا از بدن

پس از جدا شدن کامل، کیسه صفرا از یکی از برش‌های کوچک خارج می‌شود و حفره شکمی با سرم استریل شست‌وشو داده می‌شود.

بستن برش‌ها و انتقال به ریکاوری

برش‌ها با بخیه یا چسب جراحی بسته می‌شوند. سپس بیمار به بخش ریکاوری منتقل می‌شود تا علائم حیاتی و وضعیت عمومی‌اش پایش شود.

دلایل بروز سنگ کیسه صفرا

Causes of gallstones

سنگ کیسه صفرا یا سنگ‌های صفراوی زمانی تشکیل می‌شود که تعادل مواد تشکیل دهنده صفرا به هم بخورد. از جمله این مواد تشکیل دهنده می‌توانیم به کلسترول، بیلی روبین و نمک‌های صفراوی اشاره کرد. مهم‌ترین عوامل ایجاد سنگ کیسه صفرا را می‌توانیم در موارد زیر جستجو کنیم:

  • کلسترول بالا در صفرا
  • کاهش تحرک کیسه صفرا
  • رژیم غذایی پرچرب و کم فیبر
  • دیابت و چاقی
    سابقه خانوادگی و عوامل ژنتیکی
  • استروژن بالا که زنان را بیشتر در معرض سنگ کیسه صفرا قرار می‌دهد.

دقت کنید که سنگ‌های کیسه صفرا ممکن است سال‌ها بدون علامت باشد و نیاز به عمل سنگ کیسه صفرا ضروری نباشد. تنها در صورتی که انسداد مجاری صفراوی باعث ایجاد درد شدید شود، به عمل کیسه صفرا به عنوان یک گزینه جدی نگاه می‌کنیم.

علائم و نشانه‌های نیاز به عمل سنگ کیسه صفرا

از نشانه‌های رایج نیاز به جراحی برداشتن کیسه صفرا، درد شدید در قسمت فوقانی راست شکم همراه با تهوع، استفراغ نفخ است. این علائم معمولا به دلیل وجود سنگ در کیسه صفرا ایجاد می‌شود که موجب انسداد یا التهاب می‌شود. در این شرایط جراح سنگ کیسه صفرا می‌تواند عمل سنگ کیسه صفرا با لیزر یا لاپاراسکوپی کیسه صفرا را پیشنهاد دهد.

انواع مشکلات کیسه صفرا چیست؟

مشکلات شایع کیسه صفرا که افراد را به عمل سنگ کیسه هدایت می‌کند ، به شرح زیر قابل بررسی است:

  1. سنگ کیسه صفرا
  2. التهاب کیسه صفرا
  3. پولیپ کیسه صفرا
  4. سرطان کیسه صفرا که نادر اما خطرناک است.
  5. اختلال در تخلیه کیسه صفرا

روش‌های درمان سنگ کیسه صفرا

درمان سنگ کیسه صفرا به روش‌های گوناگونی انجام می‌شود. از این جمله می‌توانیم به جدول زیر اشاره کنیم:

روش درمانتوضیح روشمزایامعایبمدت بهبودی
درمان داروییاستفاده از داروها برای حل کردن سنگ‌های کلسترولی کوچکغیرتهاجمی – بدون نیاز به بستریفقط برای سنگ‌های کوچک – زمانبر- احتمال عود بالا۳-۱۲ ماه
رژیم غذاییکاهش چربی و افزایش فیبر برای جلوگیری از رشد سنگ‌هاپیشگیری از تشدید سنگ‌ها – بهبود سلامت عمومیدرمان قطعی نیست – در سنگ‌های بزرگ مؤثر نیستمستمر
لیتوتریپسیشکستن سنگ‌ها با امواج شوک (ESWL) بدون جراحی بدون برش – مناسب برای بیماران پرخطرفقط برای سنگ‌های کوچک – احتمال عود بالا – درد پس از عمل۱-۲ هفته
لاپاراسکوپی کیسه صفرابرداشتن کیسه صفرا با ۳-۴ برش کوچک کم‌تهاجمی- درد کمتر- بهبود سریع (۱-۲ هفته)نیاز به بیهوشی عمومی – عوارض نادر مانند نشت صفرا و عفونت۱-۲ هفته
عمل لیزری سنگ کیسه صفراتخریب سنگ‌ها با لیزر بدون برداشتن کیسه صفرا (در موارد خاص)حفظ کیسه صفرا- دوره نقاهت کوتاهاحتمال عود سنگ‌ها – برای همه مناسب نیست3 – 1 هفته
جراحی بازبرداشتن کیسه صفرا با یک برش بزرگ (در موارد پیچیده یا عفونت)– مناسب برای موارد دشوار مانند چسبندگی یا عفونتدوره نقاهت طولانی – درد بیشتر – جای زخم بزرگتر6 – 4 هفته

درمان سنگ کیسه صفرا بدون جراحی

اگر سنگ‌ها کوچک یا بدون علامت باشند، ممکن است نیازی به عمل نباشد و با تجویز دکتر متخصص کیسه صفرا درمان با روش دارویی یا غذایی انجام شود. در شرایطی که علائم کیسه صفرا شدید باشد، عمل جراحی توصیه می‌شود.

عمل جراحی برای درمان کیسه صفرا معمولا به سه روش انجام می‌شود:

  1. جراحی لاپاراسکوپی کیسه صفرا
  2. درمان سنگ کیسه صفرا با لیزر
  3. عمل باز کیسه صفرا

تشخیص بهترین روش برای این عمل جراحی بر عهده دکتر کیسه صفرا خواهد بود. در ادامه به بررسی این سه روش به صورت مجزا می‌پردازیم.

لاپاراسکوپی کیسه صفرا

روشی کم تهاجم برای درمان
جراحی لاپاراسکوپی کیسه صفرا یک روش کم تهاجمی برای برداشتن کیسه صفرا است. این عمل جراحی با استفاده از دوربین‌ها و ابزارهای به خصوص و از طریق برش‌های بسیار کوچک روی سطح پوست انجام می‌شود. لاپاراسکوپی کیسه صفرا از محبو‌‌ب‌ترین روش‌های برای عمل کیسه صفرا است. برای انجام این عمل مراجعه به جراح جراح لاپاراسکوپی کیسه صفرا ضروری است.

عمل سنگ کیسه صفرا با لیزر

عمل لیزری سنگ کیسه صفرا یکی از پیشرفته‌ترین روش‌های درمانی برای برداشتن سنگ‌های صفراوی است. در این روش‌ با استفاده از تکنولوژی لیزر سنگ‌های کیسه صفرا بدون نیاز به برش بزرگ یا تخریب خارج می‌شوند. این تکنیک در برخی مراکز پیشرفته و توسط دکتر متخصص جراحی کیسه صفرا قابل انجام است.
از مزایای این روش برای درمان سنگ کیسه صفرا کاهش درد و خونریزی و زمان کوتاه بهبودی است. نکته این که عمل سنگ کیسه صفرا با لیزر هنوز به طور کامل جایگزین جراحی لاپاراسکوپی کیسه صفرا نشده است اما در مواردی می‌تواند گزینه مناسب‌تری باشد.

عمل باز سنگ کیسه صفرا

در مواردی که عمل لاپاراسکوپی کیسه صفرا ممکن نباشد، یعنی بیمار در ناحیه صفرا دچار التهاب شدید یا چسبندگی باشد، جراحی کیسه صفرا به تشخیص پزشک به روش باز انجام می‌شود. عمل باز برای کیسه صفرا شامل ایجاد برشی بزرگ در ناحیه شکم و برداشتن کیسه صفرا است. بدیهی است که این روش در میان روش‌های درمان سنگ کیسه صفرا، دارای عوارض‌ بیشتر و مدت بهبودی طولانی‌تر است.

مراحل عمل کیسه صفرا از آمادگی پیش از عمل تا دوران نقاهت

جراحی سنگ کیسه صفرا را می‌توانیم در چند مرحله شامل قبل، بعد و حین عمل بررسی کنیم. جدول زیر صفر تا صد مسیر درمان سنگ کیسه صفرا را در اختیار شما قرار می‌دهد:

مرحلهاقدامات ضروریمدت زماننکات مهم
مشاوره اولیهمعاینه فیزیکی، بررسی سوابق پزشکی، تصویربرداری (سونوگرافی/ سیتی اسکن) و آزمایش خون۱-۲ هفته قبل عملناشتا بودن برای آزمایشات – گزارش داروهای مصرفی
آمادگی قبل عملقطع داروهای رقیق‌کننده خون (تحت نظر پزشک)
ناشتایی از شب قبل
دوش گرفتن با صابون ضدعفونی
۲۴ ساعت قبل عملهمراه آوردن مدارک پزشکی – همراه داشتن بیمار
روز عملثبت نام در بیمارستان
بیهوشی عمومی
ضدعفونی کردن ناحیه عمل
۱-۲ ساعتهمراه داشتن لباس راحت – حذف زیورآلات
روش جراحیبرای مثال لاپاراسکوپی کیسه صفرا:
ایجاد چند برش کوچک – ورود دستگاه لاپاراسکوپ – جداسازی و خارج کردن کیسه صفرا
۱-۲ ساعت

در جراحی باز برش بزرگتری ایجاد می‌شود و جراحی لیزری سنگ کیسه صفرا نیز در همه مراکز انجام نمی‌شود.
ریکاوری اولیهنظارت بر علائم حیاتی – کنترل درد و حالت تهوع – شروع مایعات شفاف2-4 ساعتاستراحت مطلق تا هوشیاری کامل
ترخیصآموزش مراقبت از بخیه‌ها- تجویز مسکن و آنتی‌بیوتیک – تعیین زمان ویزیت پیگیری۱-۲ روز بعد (لاپاراسکوپی)
۳-۵ روز (جراحی باز)
همراه برای ترخیص الزامی است
دوران نقاهتاستراحت نسبی ۳-۵ روز – پیاده‌روی سبک از روز دوم – رژیم کم چرب تا ۱ ماه۱-۲ هفته (لاپاراسکوپی)
۴-۶ هفته (جراحی باز)
پرهیز از بلند کردن اجسام سنگین تا ۶ هفته
ویزیت پیگیریبررسی زخم‌ها – ارزیابی بهبودی- تنظیم برنامه غذایی و فعالیت‌ها۱-۲ هفته بعد عملگزارش هرگونه تب‌، قرمزی زخم

مراقبت‌های بعد از عمل

جراحی سنگ کیسه صفرا
به اندازه انتخاب بهترین روش برداشتن کیسه صفرا یا انتخاب متخصص جراحی سنگ کیسه صفرا، مراقبت و پیگیری بیمار بعد از عمل نیز حائز اهمیت است. پس از عمل کیسه صفرا بیمار بعد از چند روز به شرایط زندگی عادی برمی‌گردد به شرطی که از نکات زیر پیروی کند:

  • رعایت رژیم غذایی مناسب به دستور متخصص تغذیه
  • پرهیز از فعالیت‌های سنگین تا چند هفته
    مصروف داروها طبق دستور دکتر متخصص کیسه صفرا
  • پیگیری منظم و مراجعه به پزشک در بازه‌های زمانی بعد از عمل برای کنترل وضعیت بهبودی

عوارض احتمالی جراحی سنگ کیسه صفرا

جراحی کیسه صفرا به خصوص اگر توسط جراح لاپاراسکوپی کیسه صفرا و یا متخصص در این زمینه انجام شود، یک جراحی ایمن با کمترین عوارض است. با این وجود مانند هر عمل جراحی دیگری، عمل کیسه صفرا نیز با توجه به وضعیت بیمار و تجربه پزشک ممکن است عوارضی را به دنبال داشته باشد:

  • درد در ناحیه شکم و شانه
  • اسهال یا تغییر در عملکرد دستگاه گوارش
  • عفونت محل جراحی
  • نشت صفرا به داخل شکم

بهترین جراح کیسه صفرا در تهران

انتخاب بهترین دکتر یا جراح کیسه صفرا در تهران دغدغه بسیاری از افرادی است که می‌خواهند از عوارض ناشی از عمل سنگ کیسه صفرا دوری کنند. برای داشتن چنین انتخابی باید به نکات زیر دقت کنید:

  • توجه به تجربه بالای پزشک در انجام جراحی لاپاراسکوپی کیسه صفرا
  • آشنایی جراح کیسه صفرا با تکنولوژی‌های نوین مانند لاپاراسکوپی و عمل لیزری سنگ کیسه صفرا
  • داشتن سابقه موفق در درمان بیماران با سنگ کیسه صفرا
  • بررسی نظرات و تجربه عمل کیسه صفرا سایر افراد تحت نظر این پزشک
  • بررسی رفتار حرفه‌ای و صبوری پزشک در مراحل پیش از عمل کیسه صفرا

جدول هزینه جراحی کیسه صفرا

هزینه عمل کیسه صفرا از عوامل مختلفی تاثیر می‌پذیرد. این عوامل شامل روش جراحی، کیفیت مرکز درمانی، تخصص جراح کیسه صفرا و میزان پوشش هزینه‌ها توسط بیمه است. در جدول زیر هزینه‌های تقریبی عمل برداشتن سنگ کیسه صفرا را مشاهده می‌کنید:

نوع جراحیمیانگین هزینه به تومانتوضیحات
لاپاراسکوپی کیسه صفرا۲۰ تا ۳۵ میلیونرایج‌ترین و کم‌تهاجمی‌ترین روش
عمل سنگ کیسه صفرا با لیزر۳۰ تا ۴۵ میلیوننیاز به تجهیزات پیشرفته دارد
عمل باز سنگ کیسه صفرا۲۵ تا ۴۰ میلیونبرای موارد خاص کاربرد دارد

تجربه افراد از عمل برداشتن کیسه صفرا

عمل کیسه صفرا از رایج‌ترین جراحی‌های جهان است. تجربیات گزارش شده از سمت افرادی که تحت این عمل قرار گرفته‌اند اغلب مثبت است. در میان نظرات مثبت افراد از عمل برداشتن کیسه صفرا می‌توانیم موارد زیر را استخراج کنیم:

  • افراد از دردهای زیاد ناشی از سنگ کیسه صفرا خلاص شدند.
  • روش لاپاراسکوپی در عمل سنگ کیسه صفرا که ترس بیماران را از عمل جراحی کاهش داده است.
  • هضم چربی در افراد بعد از عمل کیسه صفرا به حالت عادی برگشته است.
  • احساس نفخ و اسهال ناشی از هضم ناقض چربی‌ها در بدن افراد بهبود پیدا کرده است.

در تجربه افراد از عمل برداشتن کیسه صفرا یا درمان سنگ کیسه صفرا مشاهده می‌کنیم که بهبودی کامل و برگشتن تنظیمات سیستم گوارش تنها چند هفته زمان می‌برد. عمل سنگ کیسه صفرا یک عمل جراحی با کمترین میزان عوارض است به خصوص اگر توسط متخصص سنگ کیسه صفرا انجام شود.

آخرین مطالب

‌Blog

درخواست مشاور رایگان

جهت دریافت مشاوره رایگان شماره تماس خود را وارد کنید